معرفي كارخانه شاليكوبي مركز
بخش عمده ای از برنج مصرفی مردم دنیا برنج مرسوم آسیایی است اما در مجموع برنج از هر نوعی که باشد در زمان برداشت از ارضی دارای دولایه ی حفاظتی به دور خود است که اولین لایه، پوسته یا سبوس زبر (husk) نامیده میشود. بعد از آن لایه ی دیگری قرار دارد که سبوس نرم (bran) نامیده میشود. لایه ی اول دارای مقادیر قابل توجهی سیلیس بوده و بسیار زبر است، به گونه ای که برای انسان و حتی دامها قابل مصرف نمی باشد. لایهی دوم یا سبوس نرم دارای مقادیر بالایی مواد غذایی به ویژه انواع ویتامینها بوده و برای دانه ی برنج در مراحل رشد نقش تغذیه ای دارد اما به راحتی قابل پخت نمی باشد. یک دانه ی برنج با این دو لایه شلتوک یا شالی (paddy) نامیده میشود. فرآیندی که در طی آن این دو لایه از دور برنج برداشته شده و برنج سفید حاصل میگردد، شالیکوبی (Rice milling) نامیده میشود. این فرآیند در تاسیساتی انجام میشود که کارخانه ی شالیکوبی (Rice milling factory) نامیده میشود. ورودی اصلی یک کارخانه ی شالیکوبی محصول شالی برداشت شده از مزرعه بوده که طی فرآیندهایی که به فرآیند تبدیل موسوم است به برنج سفید تبدیل میگردد. در موازات فرآیند تبدیل علاوه بر برنج سفید محصولات جانبی دیگری به دست میآید که عبارتند از سبوس نرم و پوسته. برنج سفید به دست آمده بر اساس اندازه ی دانه به سه دسته ی برنج دانهدرسته، برنج نیمدانه و دانمرغی تقسیم میگردد. شالیهای برداشت شده از مزرعه حاوی 20 تا 26 درصد رطوبت بوده و به دلیل وجود این رطوبت بسیار ترد و شکننده میباشند. بنابراین در ابتدا لازم است تا با استفاده از ابزاری که به خشک کن (dryer) موسوم است از میزان رطوبت آنها کاسته گردد. وقتی رطوبت شالی به حدود 10 تا 14 درصد رسید از خشک کن خارج شده و به تانک استراحت (tempering tank) منتقل میگردد. در این مخزن دانه های شالی از نظر رطوبت و دما همگن شده و سپس وارد دستگاه تمیزش ثانویه میگردد. در این دستگاه ذرات گرد و غبار و نیز سنگریزه های موجود در شالی جدا میگردد. در ادامه محصول وارد دستگاه پوست کن میشود. در این مرحله پوسته های زبر دور دانه ی برنج از آن جدا گشته و به خارج از چرخه منتقل میشود. آنچه از دستگاه پوست کن خارج میشود برنج قهوه ای (brown rice) نام دارد که در ادامه به دستگاه سپراتور وارد میشود. شالیهای موجود در برنج قهوهای در این بخش جدا گشته و مجدداً به پوست کن وارد میشود. برنج قهوه ای نیز به دستگاه سفیدکن وارد شده و لایه ی سبوس نرم از آن جدا میگردد. سبوس نرم حاصل از چرخه خارج شده و برنج سفید به دستگاه بوجار وارد میشود. در این بخش دانه های برنج با توجه به طول و نظر مشتری از یکدیگر تفکیک میگردد.
دکتر عبدالله باقري نشاني
مسئول حوزه تکنولوژی پس از برداشت مرکز
Abdollah.bagheri@gmail.com
شکل 1- نمای کلی کارخانه ی شالیکوبی
شکل2 - سیمای سیستم کارخانه ی شالیکوبی
شكل 3- دستگاه پوست كن غلطك لاستيكي